ZUPAS

ZUPAS

 

  Food_Revolution_Logo.jpg

Tomātu zupa

Nepieciešams:

2 burkāni; 2 sīpoli; 2 ķiploku daiviņas; 2 selerijas kāti; olīveļļa; vistas buljons; 2 x 400 g konservēti plūmju tomāti; 6 lieli nogatavojušies tomāti; 1/2 saišķa svaiga bazilika; jūras sāls; svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana:

Nomizo burkānus, sīpolus un ķiplokus rupji sakapā un ieber lielā traukā. Pievieno smalkās šķēlītēs sagrieztus selerija kātus. Lielā katlā pievieno 2 ēdamkarotes olīveļļas un sasmalcinātos dārzeņus, gatavo apmēram 10 - 15 min., vai līdz brīdim, kad  burkāni ir kļuvuši mīksti un sīpoli zeltaini brūni, laiku pa laikam apmaisot. Brīdī, kad dārzeņi gatavi pievieno 1,8 l verdoša vistas buljona, konservētos un svaigos tomātus (klāt var pievienot dažādus garšaugu zaļos kātus, tie sniegs pārsteidzoši patīkamu garšu). Uzvāra visu līdz sāk burbuļot un tad uz mazas uguns pavāra vēl 10 min. Kamēr zupa vārās no bazilika noplēš lapiņas. Tad, kad zupa ir uzvārījusies atstāj to uz 1 - 2 min. lai beidz burbuļot un iemaisa bazlika lapiņas. Uzmanīgi sablenderē zupu. Ja ir nepieciešams garšai varat pievienot nelielu šķipsniņu sāls un maltus melnos piparus.

Screen Shot 2015-10-22 at 13.49.07.png

 

Tradicionālais Velsas buljons

Nepieciešams:

Jūras sāls; svaigi malti melnie pipari; 1 sīpols; 1kg jēra kakla fileja ar kauliņu sagriezta 5 cm gabalos; 1 kg kāļi; 2 burkāni; 3 kartupeļi; 2 pastinaki; 3 lieli puravi.

Pagatavošana:

2 l ūdens ar 2 tējkarotēm sāls ielej lielā kastrolī un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Pievieno nomizotu sīpolu un jēra gaļu, uzvāra un ar karoti nosmeļ putas, pavāra uz lēnas uguns vēl 10 - 15 min., vai līdz brīdim, kad gaļa kļuvusi mīksta. Izņem no katla gaļu, atdzesē un atdala no kauliem, gaļu liek atpakaļ katlā. Nomizo un sagriež kāļus 1 cm gabaliņos, pievieno un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, tad uz lēnas uguns 15 - 20 min. pavāra. Notīra un sagriež ieslīpā leņķī burkānus 1cm gabaliņos un liek klāt, uzvāra un 10 - 15 min., vāra uz lēnas uguns. Tikmēr nomizo kartupeļus un sagriež četrās daļās, lai viņi visi būtu aptuveni vienādā izmērā. Tad, kad burkāni ir kļuvuši pamīksti pievieno kartupeļus un atkārto procesu līdz kļūst mīksti. Nomizo pastinaku un puravu kātus sagriež 1 cm šķēlēs. Pievieno pastinakus un lielāko daļu puravus. Atkal uzvāra un vāra uz lēnas uguns ar vāku 10 min.,  vai līdz brīdim, kad gatavs. Garšai pievieno pārējos puravus, uzliek vāku un liek leduskapī uz visu nakti vai uz 3 dienām, labākam rezultātam. Kad esat gatavs pasniegt zupu uzslidiet to uz lēnas uguns, klāt pievienojiet daudz maltus melnos piparus pikantai garšai. Klāt ļoti labi derēs šķēlīte tradicionālā Caerphilly Velsas siera.

Screen Shot 2015-10-22 at 14.58.29.png

Sparģeļu zupa

Nepieciešams:

800 g sparģeļu (cietos kātiņus nogriež); olīveļļa; 2 vidēja lieluma sīpoli (nomizoti un sasmalcināti); 2 selerija kāti (notīrīti un sasmalcināti); 2 puravi (sasmalcināti); 2 l vistas buljona; jūras sāls; svaigi malti melnie pipari; 10 mazāka izmēra olas; 8 šķēles ciabatas maizes; 1 sviesta bumbiņa.

Pagatavošana:

Sagrieztos sparģeļus no liek malā vēlākam zupas gatavošanas procesam. Sakapā sparģeļu kātiņus. Nepieciešama liela un dziļa panna, kurā pievieno olīveļļu. Apcep sīpolus, selerijas un puravas apmēram 10 min., līdz kļuvuši mīksti, pievieno buljonu un sasmalcinātos sparģeļu kātus un vāra 20 min., uz lēnas uguns. Noņem no plīts un sablenderē ar rokas blenderi, pievieno sāli, piparus un sparģeļu galus, uzvāra un turpina vārīt uz lēnas uguns vēl pāris minūtes līdz tie kļuvuši mīksti. Atsevišķi verdošā ūdenī ieliek pāršķeltas 10 olas un pavāram dažas minūtes, nav nepieciešams uztraukties par to izskatu, viņām nav jābūt perfektām. Apgrauzdē ciabatas sķēles. Izņem no verdošā ūdens pāršķeltās olas un uzliek uz tās pa sviesta piciņai, liek virsū uz maizes pirms pasniegšanas.

Screen Shot 2015-10-22 at 15.53.49.png