Sirds ir orgāns, kas katru dienu strādā smagu darbu. Tā ik dienas simts tūkstoš reizes saraujas miera stāvoklī. Ja cilvēks sporto, saraušanās un izstiepšanās skaits palielinās. Lai šo funkciju varētu izpildīt, muskulim vajadzīga enerģija. Lai to iegūtu cilvēkam jāēd ogļhidrāti, tauki un olbaltumvielas. Bet kā izvēlēties pareizus taukus, nevis tos, kas sabojās kā figūru, tā veselību un kādi ēšanas paradumi jāievēro, lai uzlabotu savu ēdienkarti un veselību kopumā?

Kardiologa Viļņa Dzērves - Tāluta ieteikumi veselīgam uzturam

  • Dienā jāapēd vismaz 400 grami augļu un dārzeņu.
  • Jāizvairās no treknas gaļas. Ja šādu gaļu lieto uzturā, tad tā ir jāizstrādā, nedrīkst ļaut taukiem uzkrāties un palielināt ķermeņa masu. No kardioloģijas viedokļa, tas ir vienīgais nosacījums – uzņemt drīkst, bet jāizstrādā.
  • Jāēd vairāk zivju. Jāuzņem zivju eļļa, kurā ir omega-3 un omega-6 taukskābes, kas cilvēkam ir nepieciešamas kā nepiesātinātās taukskābes.
  • Mazāk kūku. Šajos laikos tiek ikdienā pārāk daudz ēsti saldi un trekni ēdieni, kas satur daudz ogļhidrātus, kurus cilvēks nespēj pārstrādāt.
  • Kardināli jāmaina sāls lietošanas paradumi. Liels sāls daudzums organismā būtiski bojā nieru veselību. Sāli vairums cilvēku ēd divas līdz trīs reizes par daudz.
  • Jāizvairās no produktiem, kas satur transtaukskābes.
  • Jāizvēlas labāk olīveļļu, nevis rapšu eļļu.
  • Regulāri jālasa pārtikas produktu etiķetes! Nepieciešams zināt, kādas attiecīgajā produktā, kuru vēlaties iegādāties, ir e-vielas, stabilizatori un krāsvielas.
  • Jāievēro pareiza ēšanas kultūra – cik ātri ēst, kad ēst.
  • Katru dienu jāuzkāpj uz svariem, tas ir vienkāršākais veids, kā sekot līdzi saviem ēšanas paradumiem. Svari parādīs, ja būs darīts un ēsts nepareizi vai, gluži otrādi, – kuri paradumi jāturpina ievērot.
Ir jāizvairās no rūpnieciski samocītas pārtikas, no tukšajām kalorijām, piemēram, lielas uzpūstas baltmaizes, desas, majonēzes – šajos ēdienos ir daudz kaloriju, kas, protams, saistās ar svara palielināšanos, bet tur ir maz vērtīgo uzturvielu, kas ir dārzeņos un augļos. Tādos ēdienos ir maz antioksidantu, vitamīnu un olbaltumvielu, kas arī nepieciešamas.
  • Bērniem jāēd brokastis. Jauniešiem tā ir ātrākā un vieglākā kļūda, kuras ietekmē attīstās dažādas veselības problēmas, kas saistītas ar nepareiziem ēšanas paradumiem.
  • Jālieto vietējās izcelsmes produkti – dārzeņi, ieskaitot pākšaugus. Latvijas produktus jāēd visu gadu, katru dienu. Cilvēki uzskata, ka vietējās veltes var baudīt vasarā, bet ziemā par tām aizmirst. Ir iespējami dažādas uzglabāšanas veidi, kas jāizmanto, lai Latvijas piedāvātos produktus varētu baudīt visa gada garumā. 
  • Vairāk jāēd augļi, dārza un meža ogas. Neviens vitamīnu komplekts nevar aizstāt tās vielas, kas ir svaigos produktos.
  • No pilngraudiem veselīgi ir rudzi, mieži un auzas. Ir veikti pētījumi, kas auzām ir sirdij sargājoša, holesterīna samazinoša ietekme. 
  • Veselīgais našķis – rieksti, kas arī mums ir pieejami. No tiem iegūstam atšķirīgu omega-3 nekā no zivju produktiem, 
  • Bagātīgi jālieto netrekni piena produkti.
Izvēloties pašmāju vietējos produktus, svarīgi atcerēties, ka galvenais priekšnoteikums ir ēst gatavošana mājās. Tikai tā iespējams zināt, cik daudz garšvielu – sāls un cukura pievienots katrai maltītei. Ja veselīga brieža gaļa tiks pagatavota ar pārlieku lielu sāls daudzumu, tiks sabojāta gan garša, gan pazaudēts veselīgas maltītes tituls. Jācenšas iepirkt produktus tirgū vai no Latvijas saimniekiem, jāēd daudz dārzeņu, augļu un ogu, kuras var sasaldēt arī lietošanai ziemā, un jāietur trīs ēdienreizes, neaizmirstot arī par brokastīm.
rutks.lv, 29. septembris, 2015